Home | Gastenboek | Over ons |

Panamericana   Eurazie   Voorbereidingen   Projekten   Het voertuig  
Nederlands   English
  Het voertuig
  Camperbouw
  Uitrusting
  Links
  Bouw van de camper
Nu we in een wilde bui de Volkswagen LT hadden gekocht, moesten we er toch iets mee gaan doen. We wisten wel dat we er een camper van wilden maken, wisten alleen niet hoe! We hadden noch de kennis, noch de ervaring die je voor het bouwen van een camper nodig hebt. Daarom gingen we eerst een aantal camper- en caravan beurzen af, verzamelden brochures voor caravan- en camper accessoires en kochten we een "hoe bouw ik een camper"- boek. Met deze informatie konden we na een tijdje een paar uitbouwschetsen maken en wisten we een klein beetje wat er aan werk op ons af zou komen.

Na deze twee maanden theoretische voorbereiding konden we met bouwen beginnen. We hadden het geluk dat we in een schuur met andere knutselaars een plekje konden krijgen. Het werd uiteindelijk een vrij grote plaats, want we hadden ook ruimte buiten de bus nodig om te werken. Bijkomend voordeel was dat we de gereedschappen mochten gebruiken die daar aanwezig waren.
De eerste stap was het dak te verhogen, zodat je in het achtergedeelte rechtop kon staan. Daarvoor moest het originele dak er worden afgeslepen. "Hoffman Wohnmobilbau" in Wuppertal (bij Dortmund in Duitsland) bood het dak en de montage ervan voor een redelijke prijs aan, dus besloten we het nieuwe dak daar te laten monteren.

Zodra de bus met verhoogd dak weer terug in de schuur was, hebben we de hele laadruimte met menie en aansluitend met Tyroson beschermingswas (Henkel) ingespoten.
De vloer hebben we geisoleerd met zog. Parketisolatie, als bodemplaat hebben we een 15 mm gebrande zeefdrukplaat (uit één stuk) gebruikt. Hoewel dit vrij zwaar is, biedt deze plaat het voordeel dat we later alle meubelen er direkt aan kunnen bevestigen en niet in de bus zelf hoeven schroeven.
Fritz, een vriend en tevens meesterklusser, hielp ons bij het bouwen. Hij heeft uit stalen balken een frame gelast zodat we boven de cabine 2 extra slaapplaatsen hebben. Ook heeft hij het dak verstevigd en een versteviging voor de latere keukenkastjes aangebracht en de raamopeningen, de ingang voor de watertank, de 220 volt aansluiting en de ventilatiekleppen voor de koelkast in de karroserie uitgezaagd.

Pakistan, mei 2004 Nu de vloer was geisoleerd, het dak was verstevigd en de ramen erin zaten, hebben we de hele binnenkant met 40 mm Styrodur geisoleerd. Styrodur is een BASF produkt dat goedkoop is, makelijk te snijden en niet piept zoals Styropor dat doet. De randen hebben we opgevuld met bouwschuim.
In de tussentijd hadden we een gedetailleerd plan voor de binneninrichting uitgewerkt, zodat we wisten waar de elektrische apparaten zouden komen en we de kabels konden leggen. Deze hebben we tijdens het isoleren tussen het isolatiemateriaal gelegd, zodat ze niet zo snel beschadigd raken.
Op het binnenframe en op de wanden hebben we houten latjes aangebracht waar later de wandpanelen op konden worden bevestigd. Voor de wandpanelen hebben we 4 mm watervast verlijmd triplex-hout gebruikt. Dit is wel een beetje zwaarder dan kartonplaten, maar het kan meer hebben en het ziet er een stuk beter uit. Op de bodemplaat hebben we - voordat we de meubels gingen inbouwen - PVC-zeil gelegd. Hierdoor konden we het zeil in één stuk leggen en waren meteen alle kastjes bekleed.

De volgende etappe bestond uit het bouwen van de banken, de kasten, de keuken en de badkamer. Alle meubels hebben we met 12 mm watervast verlijmd triplex hout gebouwd. Voordat we de meubels definitief inbouwden hebben we de watertank, de waterpomp, waterleidingen, gasleidingen, kachel, koelkast, etc. gemonteerd. Nadat we deze hadden getest konden we de meubelen in elkaar zetten en inbouwen en konden we aan het afwerken beginnen: verven; lakken; deurtjes, lampjes, ... monteren, enzovoorts.

de keuken 80% van de uitbouwmaterialen hebben we bij Reimo Duitsland gekocht. Hier is het assortiment groot en de prijzen redelijk. Het hout dat we hebben gebruikt komt bij een houtgroothandel in Heidelberg, Duitsland vandaan.
Tijdens de bouw hebben we veel hulp van Fritz gehad; zijn ervaring heeft ons een hoop geld en tijd bespaard: uiteindelijk hebben we slechts 6 maanden gewerkt om de camper zover klaar te krijgen.

Natuurlijk moest voor onze reis nog een hoop aan de camper worden gedaan (versteviging van de vering, keienvanger etc.) Een andere vriend, Emir, laste voor ons een keienvanger, een rek voor de reserve dieseltanks en een dakbox. En toen waren we klaar om te gaan..


TIP OF THE DAY

Koop eerst de electrische apparaten en bouw dan pas de meubels. Zo weet je zeker dat de maten kloppen!

TIP OF THE DAY

Informeer voor het bouwen bij de APK naar regels/verplichte voorzieningen zoals brandblusser, verstevigde rugleuningen etc.